dietetyk poznań

PORZUCIŁAM DIETĘ I CO DALEJ?

Byłaś na diecie, wszystko szło zgodnie z planem aż tutaj nagle w Twoim życiu wydarzyła się sytuacja X i porzuciłaś dietę. Co mówi Twoja głowa ? nie mam silnej woli mam za słabą motywacje jestem beznadziejna, już zawsze będę gruba chyba coś jest ze mną nie tak skoro nie potrafię utrzymać zaleceń muszę się bardziej …

PORZUCIŁAM DIETĘ I CO DALEJ? Read More »

dietetyk poznań

WIECZORNE NAPADY JEDZENIA

Wieczorne napady objadania się są częstym problemem osób borykających się z nadmierną masą ciała. Okazuje się, że wpływ na takie stany może mieć wiele czynników – ja dziś wymienię najczęstsze z nich. Przeczytaj i sprawdź czy może to dotyczyć Ciebie. PRZYCZYNA 1. POMIJASZ POSIŁKI W PIERWSZEJ CZĘSCI DNIA LUB JESZ NIEREGULARNIE Poprzez nawał obowiązków nie …

WIECZORNE NAPADY JEDZENIA Read More »

DIETETYK POZNAŃ

CIASTO ZE ŚLIWKAMI

Sezon na śliwki w pełni zatem dziś postanowiłam upiec ciasto ze śliwkami i troszkę lżejszej i zdrowszej wersji. Przygotowałam je na mące orkiszowej i pszennej ( pół na pół) jednak wybór mąk pozostawiam do Waszej decyzji – można je przygotować na samej pszenne, samej orkiszowej lub gryczanej mące lub kukurydzianej dla osób na diecie bezglutenowej. …

CIASTO ZE ŚLIWKAMI Read More »

Ilość warzyw a sytość posiłku

Spójrz na te dwa talerze – widzisz różnice ? Który z nich to Twoja dzisiejsza kolacja ? Czy wiesz, że dzieli je zaledwie kilka kcal ? Dodatek warzyw do posiłku to jedna z technik zwiększających sytość i objętość posiłku. To dzięki solidnej porcji warzyw nie będziesz tak szybko głodny/ głodna. Warzywa są produktami o niskiej …

Ilość warzyw a sytość posiłku Read More »

dietetyk poznań

SZARLOTKA W SŁOIKU

Wielkimi krokami zbliża się wrzesień – zawsze początek szkoły i zbliżająca się jesień kojarzy mi się z jabłkami – a jak jabłka to koniecznie z cynamonem. Ta szarlotka jest nadal odrobinę letnia – bo na zimno 🙂 Jest to kolejna propozycja jednoporcjowego deserku w słoiku. Doskonała opcja do pracy i szkoły. Pamiętajcie o tym, że …

SZARLOTKA W SŁOIKU Read More »

dietetyk poznań

BANOFFEE

Jednoporcjowe deserki podbijają Wasze serca i często prosicie żeby w jadłospisach się coś takiego znalazło. Nie dziwi mnie to bo sama je uwielbiam i są moją alternatywą dla słodyczy. Dzisiejszy deserek to mój faworyt – chyba dawno nic aż tak dobrego nie zrobiłam 🙂 Kupiłam ostatnio budyń o smaku toffi i zastanawiałam się kilka dni …

BANOFFEE Read More »

dietetyk poznań

Racuchy z jogurtu typu skyr

POTRZEBNE SKŁADNIKI ( NA 2 PORCJE) skyr waniliowy lub naturalny ( ja użyłam waniliowego) 2 opakowania 2 żółtka jaja mąka orkiszowa 250 g mleko spożywcze 2 % tłuszczy 250 g proszek do pieczenia ( 1 łyżeczka) 2 jabłka 200 g ksylitol ( 1 łyżka) olej rzepakowy ( 2 łyżki) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Do miski przełóż skyr, …

Racuchy z jogurtu typu skyr Read More »

DIETETYK POZNAŃ

FALAFELE Z CIECIERZYCY Z PUSZKI

POTRZEBNE SKŁADNIKI PUSZKA CIECIERZYCY GOTOWANEJ 400 g 2 ŁYŻKI MĄKI ORKISZOWEJ ZĄBEK CZOSNKU 1 MAŁA CEBULA PRZYPRAWY: CHILLI, SŁODKA PAPRYKA, SÓL, PIEPRZ SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciecierzycę blendujemy ale nie na całkowicie gładką masę – na tyle żeby pozostałe w niej grudki. Można też ją rozdrobnić widelcem lub ubijaczką do puree. Dodajemy mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek …

FALAFELE Z CIECIERZYCY Z PUSZKI Read More »

dietetyk poznan

CHICKENBURGER

POTRZEBNE SKŁADNIKI ( na 1 burgera) bułka 110 g ( u mnie większa buła typowo do burgera z piekarni „Pod Strzechą” ale można tutaj wybrać bułkę grahamkę lub inną pełnoziarnistą mięso z piersi kurczaka lub indyka 100 g jaja kurze 1/4 sztuki garść sałaty ( dowolnej – u mnie mix ze szpinakiem) pomidor kilka plastrów …

CHICKENBURGER Read More »

dietetyk poznań

DOMOWE LODY BEZ CUKRU

POTRZEBNE SKŁADNIKI skyr waniliowy 2 opakowania 300 g masło orzechowe 2 łyżki 40 g banan 1 sztuka ok 120 g truskawki 150 g SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Lód składa się z 2 kolorów jasnego i czerwonego Masa biała: zmiksować skyr, banan, masło orzechoweMasa czerwona: zmiksowane truskawki Masy nakładać do pojemniczków na lody naprzemiennie. WARTOŚĆ ODŻYWCZA NA 100G …

DOMOWE LODY BEZ CUKRU Read More »

dietetyk poznań

ZUPA Z BOTWINKI

POTRZEBNE SKŁADNIKI POTRZEBNE SKŁADNIKI Botwinka 1 pęczek ziemniaki 3-4 sztuki ok. 320 g marchewka 2 sztuki 200g koper ogrodowy sok z cytryny 40 g śmietana 1 łyżka sól, pieprz, cukier SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1.Przygotować gorący bulion. Odciąć liście botwinki od buraczków, dokładnie umyć liście a buraczki obrać.2.Liście posiekać na desce a buraczki pokroić na cienkie półplasterki …

ZUPA Z BOTWINKI Read More »

dietetyk poznań

SURÓWKA Z KALAREPY I RZODKIEWEK

POTRZEBNE SKŁADNIKI Kalarepa 1 sztuka 250 g rzodkiewki pęczek 80 jabłko 1 sztuka 100 g koper ogrodowy sok ze świeżej cytryny 2 łyżki śmietana 12 % tłuszczu łyżka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kalarepę i jabłko zetrzeć na drobnych oczkach, a rzodkiewki na grubych. Wymieszać z posiekanym koperkiem, skropić sokiem z cytryny, dodać śmietanę, doprawić do smaku solą …

SURÓWKA Z KALAREPY I RZODKIEWEK Read More »

dietetyk poznań

TAGIATELLE Z KREWETKAMI I SZPINAKIEM

POTRZEBNE SKŁADNIKI makaron tagiatelle 70 g ( garść) krewetki 45 g ( pół szklanki) pomidorki koktajlowe 140 g ( 7 sztuk)\ szpinak świeży 25 g ( garść) masło ekstra 10 g ( 1 łyżeczka) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1.Na patelni rozpuść masło, podsmaż czosnek i dodaj krewetki. 2.Duś całość około 7 minut. 3.Pomidorki pokrój na połówki. Dodaj …

TAGIATELLE Z KREWETKAMI I SZPINAKIEM Read More »

dietetyk poznan

Czy cukier uzależnia?

Powszechne przekonanie, że cukier uzależnia wzięło się od badania na szczurach o wątpliwej metodologii. Ale jak to jest z ludźmi ? Czy my faktycznie uzależniamy się od cukru ? Panuje przekonanie, że jeśli mam ochotę na czekoladowego batonika i nie mogę się opanować jedząc go to potrzebuję cukru – jednak prawda jest nieco inna. Badania …

Czy cukier uzależnia? Read More »

dietetyk poznań

DIETA LOW FODMAP

Masz wzdęcia, problemy jelitowe ? Cierpisz na IBS lub SIBO ? W takich przypadkach zalecana jest dieta LOW FODMAP. FODMAP to akronim od angielskich słów „Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols” czyli „Fermentujące Oligo- Di- i Monosacharydy oraz Poliole” – to grupa krótkołańcuchowych węglowodanów słabo wchłanianych, szybko fermentujących, o wysokim ciśnieniu osmotycznym. Zaliczamy do nich: …

DIETA LOW FODMAP Read More »

dietetyk poznań

GOFRY ZE SKYREM

Potrzebne składniki na 6 gofrów skyr naturalny 150 g ( 1 opakowanie) lub jogurt naturalny mąka orkiszowa lub inna 210 g jaja kurze 100g ( 2 sztuki klasa wagowa M) olej rzepakowy 2 łyżki + 1 łyżka do posmarowania gofrownicy mleko spożywcze 2 % tłuszczu 125 ( pół szklanki) proszek do pieczenia 1 łyżeczka ksylitol …

GOFRY ZE SKYREM Read More »

dietetyk poznań

Dieta w chorobie Hashimoto – prawdy i mity

Wiele badań nad otyłością poświęca uwagę tarczycy, ponieważ ma ona duże znaczenie dla wydatku energetycznego organizmu. Tarczyca bierze udział w metabolizmie glukozy i lipidów. Jedną z najczęstszych chorób tarczycy jest choroba Hashimoto ( przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy). Leczenie tej jednostki chorobowej polega na podawaniu odpowiednio dobranych dawek lewotyroksyny. Prawidłowe funkcjonowanie gruczołu tarczowego zależy także od …

Dieta w chorobie Hashimoto – prawdy i mity Read More »

dietetyk poznań

Jedzenie przed telewizorem prowadzi do nadwagi

Jesz obiad oglądając swój ulubiony program ? Sięgasz po paczkę chipsów, paluszków, orzeszków podczas oglądania serialu na netflixie ? Jesteś głodna w pracy ale nie chcesz przerywać wykonywanego zadania i jesz przy ekranie komputera ? Jesz śniadanie przeglądając portal społecznościowy? Badania dowodzą, że jedząc przy ekranie telewizora/ komputera/ smatrfona spożywamy większe ilości pokarmów niż jedząc …

Jedzenie przed telewizorem prowadzi do nadwagi Read More »

dietetyk poznań

Jak grillować zdrowiej?

Długi weekend za pasem, a wraz z nim grillowanie. Czy zadawaliście sobie kiedyś pytanie czy grillowana żywność jest zdrowa? Na pewno smaczna ale czy bezpieczna?Grillowanie to jeden z najczęściej wybieranych sposobów obróbki żywności w sezonie letnim. Niestety tradycyjne grillowanie nie jest najzdrowszą metodą obróbki żywności. Znacznie korzystniejsze byłoby np. gotowanie na parze ale kto z …

Jak grillować zdrowiej? Read More »

Brownie z fasoli

POTRZEBNE SKŁADNIKI 1 puszka czerwonej fasoli 2 jaja kurze ( 100g) 1 banan ( 115g) kakao 1,5 łyżki ( 15g) ksylitol 2 łyżki 20G masło 30 g lub olej kokosowy proszek do pieczenia 5 g SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Fasolę przesypujemy na sitko i myjemy. Do miski wrzucamy wszystkie składniki i blendujemy na gładką masę ( chwilę …

Brownie z fasoli Read More »

Dietetyk Poznań, dietetyk Pyzdry, dietetyk kliniczny Poznań, dietetyk dziecięcy Poznań, dietetyk Wilda

DESER CHIA Z OWOCAMI LATA

POTRZEBNE SKŁADNIKI nasiona chia 2 łyżki (20 g) mleko spożywcze 1/5 szklanki ( 50g) banan 50 g truskawki 2 sztuki 50 g borówka amerykańska mała porcja 50 g mango lub porcja musu z mango 80 g SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Nasiona chia zalej mlekiem i zostaw na minimum 2 h. Nasiona chia mocno gęstnieją więc warto wymieszać …

DESER CHIA Z OWOCAMI LATA Read More »

dietetyk poznań

Korzyści płynące z aktywności fizycznej

W 2020 r zostały opublikowane nowe rekomendacje WHO dotyczące aktywności fizycznej. Dorośli (18-64 lata) powinni wykonywać aktywność fizyczną przez 150–300 minut tygodniowo o umiarkowanej intensywności lub 75–150 minut o dużej intensywności. Dzieci i młodzież powinny średnio 60 minut dziennie przeznaczać czas na aktywność o umiarkowanej lub dużej intensywności aerobowej. Wytyczne zalecają regularne ćwiczenia wzmacniające mięśnie …

Korzyści płynące z aktywności fizycznej Read More »