Chłodnik z botwiny

  • -

Chłodnik z botwiny

Category : Bez kategorii

 

Odchudzanie

            Botwina = młode listki buraka ćwikłowego

 

            Botwina jest warzywem w bardzo wielu domach zapomnianym i rzadko gości na naszych stołach. Wiele osób nie jest świadomych jak ogromne właściwości zdrowotne kryje w sobie to warzywo. Świeża botwina zawiera duże ilości witamin A i C ponadto jest dobrym źródłem wapnia, a także żelaza. Botwina jest szczególnie polecana osobą z cukrzycą ze względu na niski indeks glikemiczny. Nie powinny zapominać o niej także osoby dbające o doskonałą sylwetkę, ponieważ liście buraka ćwikłowego są niskokaloryczne – w 100g botwiny jest zaledwie ok. 20 kcal.

 

 

Składniki na 4 obfite porcje:

  • litr maślanki ( można zastąpić kefirem)
  • 2 pęczki świeżej botwiny
  • 4-5 ogórków gruntowych
  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • 2 średniej wielkości ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • pieprz ( najlepiej świeżo zmielony)
  • sok z połowy świeżej cytryny
  • dodatek = jaja ugotowane na twardo

 

 

         Jedna duża porcja chłodnika wraz z jajkiem to około 150 kcal.

 

Sposób przygotowania:

  1. Botwinę i buraczki myję, buraczki obieram ze skórki i drobno siekam.
  2. Posiekaną botwinę wraz z buraczkami przekładam do garnka i zalewam bulionem warzywnym ( taką ilością, która przykryje warzywa)
  3. Bulion wraz z botwiną i buraczkami gotuję około 15 minut.
  4. Ogórka obieram ze skórki, kroję w drobną kostkę. Można również zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Tą samą czynność wykonuję z rzodkiewką.
  5. Szczypiorek i koperek siekam bardzo drobno.
  6. Kiedy botwina i buraczki są miękkie, zestawiam je z ognia następnie dodaję sok z cytryny i czekam, aż wystygnie.
  7. Do chłodnego już wywaru z botwiny dodaję maślankę, ogórki, rzodkiewkę oraz posiekane zioła. Przyprawiam solą oraz pieprzem. Wkładam na kilka godzin do lodówki.
  8. W tym czasie gotuje jajo.
  9. Po kilku godzinach chłodnik ma idealną temperaturę na upalne dni. Podaję go z ugotowanym na twardo jajem.