Kakaowa owsianka z owocami - Dietetyk Poznań

Kakaowa owsianka z owocami

Owsianka – moja ulubiona forma śniadania. Jest bardzo pożywna, smaczna i szybka w przygotowaniu. Praktycznie sama się robi wystarczy wszystko wrzucić do garnka i gotować 3-4 minuty. Pomysłów na owsianki są tysiące i można ją przygotować o każdej porze roku z owocami sezonowymi.

 

Owies zawiera całą moc witamin i składników mineralnych takich jak: potas, wapń, magnez, fosfor, cynk, krzem, jod, molibden, witaminy B1, B2, B6, PP, E.  Spożywanie płatków owsianych niesie za sobą bardzo wiele korzyści takich jak:

  • długotrwałe uczucie sytości po ich spożyciu
  • pobudza przemianę materii
  • wzmacnia odporność immunologiczną
  • zwiększa sprawność umysłową oraz fizyczną
  • poprawia perystaltykę jelit
  • działa ochronnie na śluzówkę jelit
  • zmniejsza zapadalność na raka jelita grubego
  • korzystne działanie na żylaki odbytu

Potrzebne składniki:

płatki owsiane 30 g ( 3 łyżki)

mleko spożywcze 2 % tłuszczu 125 g ( pół szklanki)

maliny 50 g

borówka amerykańska 50 g

kakao 4 g ( łyżeczka)

miód pszczeli 14 g ( łyżeczka)

 

Sposób przygotowania:

Płatki ugotować na bardzo małej ilości wody, następnie dodać mleko. Do owsianki wsypać kakao i całość dokładnie wymieszać. Posłodzić miodem, przelać do miseczki i ozdobić owocami. Smacznego !

 

Wartość energetyczna: 280 kcal

Białko: 9,7 g

Tłuszcze: 6 g

Węglowodany: 53,2 g 

Błonnik: 6,9 g