Klopsiki z indyka w sosie koperkowym - Dietetyk Poznań

Klopsiki z indyka w sosie koperkowym

Potrzebne składniki:

Mięso z piersi indyka 800 g

jajo kurze 50 g ( 1 sztuka „M”)

olej rzepakowy 16 g ( 2 łyżki)

mąka kukurydziana 40 g ( 2 łyżki)

koper ogrodowy 40 g ( pęczek)

śmietana ( tak, tak 🙂 śmietana) 90 g ( pół kubka)

mleko spożywcze 125 g ( pół szklanki)

 

Z tych składników wyjdą ok. 4 porcje

1 porcja takich pulpecików to:

140 kcal

42,5 g białka

10,1 g tłuszczy

10,9 g węglowodanów

Przepis:

1. Do mięsa dodajemy jajko, przyprawy(sól, pieprz, papryka) i część koperku. Mieszamy.
2. Zagotowujemy wodę w garnku (niewiele – tyle żeby przykryła klopsiki), solimy, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.
3. Klopsiki obtaczamy w mące kukurydzianej i obsmażomy na bardzo niewielkiej ilości oleju. Kiedy się lekko zarumienią wrzucamy do gotującej się wody.
4. W szklance łączymy mleko i 1 łyżkę mąki. Całość wlewamy do pulpecików, ciągle mieszając. Zagotowujemy. Dodajemy śmietanę. Dodajemy pokrojony koperek.