Krem z dyni - Dietetyk Poznań

Krem z dyni

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler również obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
  • W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę i dodać imbir. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
  • Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 10 minut.
  • Świeżego pomidora sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki oraz nasiona z komór. Miąższ pokroić w kosteczkę i dodać do zupy. Pomidory z puszki są już gotowe do użycia, wystarczy dodać do potrawy.
  • Wymieszać i gotować przez 5 minut, do miękkości warzyw. Zmiksować w blenderze.
  • Krem przelać do talerzy, posypać natką pietruszki i słonecznikiem. Dodać śmietanę.

 

SKŁADNIKI I WARTOŚĆ ODŻYWCZA NA CAŁY GARNEK:

  • dynia (dowolna odmiana) 800 g
  • marchewka 1 sztuka  105 g
  • ziemniaki 2 sztuki  160 g
  • pietruszka mała sztuka 30 g
  • seler kawałek na zupę 60 g
  • cebula średnia sztuka 70 g
  • czosnek 1 ząbek 7 g
  • śmietana 90 g pół kubka
  • słonecznik nasiona 50 g
  • pomidory sztuka 150 g
  • masło extra łyżeczka 10 g
  • woda 1 l
  • pietruszka liście 40 g pęczek

 

energia: 674 kcal

białko: 17,5 g

tłuszcze: 29 g

węglowodany: 106 g

błonnik: 24 g

 

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA 1 PORCJI –> 300 ml GOTOWEGO KREMU

 

ENERGIA –> 90 kcal

BIAŁKO –> 2,3 g

TŁUSZCZE –> 3,7 g

WĘGLOWODANY –> 14,3 g

BŁONNIK –> 3,3 g