Makaron szpinakowy z sosem z cukinii

  • -

Makaron szpinakowy z sosem z cukinii

Category : Bez kategorii

Sezon na warzywa dyniowate ( dynia, cukinia, kawony ) w pełni ! Warto je wykorzystać w codziennym menu, ponieważ wpływają korzystnie na zmniejszenie cholesterolu we krwi oraz zmniejszenie ryzyka wystąpienia raka płuc. Te warzywa są bogate w żelazo, potas, błonnik. Zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, prowitaminę A.

Moja propozycja na dziś to makaron szpinakowy z sosem z cukinii 🙂

Składniki na jedną porcję:
*makaron szpinakowy 80g
*cebula 40g
*papryka czerwona 70 g
*pomidory w puszce 150 g
*koncentrat pomidorowy 15g
*cukinia 80g
*olej rzepakowy 8g
*pietruszka liście

Makaron ugotować w wodzie według przepisu na opakowaniu. Na oleju zeszklić cebulę, dodać pokrojoną w kostkę cukinię i dusić około 10 minut, kolejno dodać pokrojoną paprykę i dusić kolejne 10 minut. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i pietruszkę. Dusić do momentu, aż warzywa będą miękkie. Podawać z ugotowanym makaronem szpinakowym

dietetyk-poznan-cukinia