Monte z kaszy jaglanej - Dietetyk Poznań

Monte z kaszy jaglanej

Składniki:

  • woreczek kaszy jaglanej 100 g
  • wrząca woda
  • masło orzechowe ( najlepiej z orzechów laskowych) 150 g
  • mleko ( u mnie było roślinne) ale można użyć krowiego 350 ml
  • ksylitol lub cukier 70 g
  • kakao 3 łyżeczki
  • garść orzechów laskowych do dekoracji

poradnia dietetyczna poznań dietetyk poznań

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 190 stopni i wstaw na około 10 minut orzechy rozłożone na blaszce. Poczekaj aż się zarumienią tak aby odchodziła od nich skórka.  Wystudź orzechy i zdejmij z nich skórkę.
  2. Kaszę jaglaną przesyp do garnka i podpraż chwilkę bez wody aż do momentu kiedy poczujesz specyficzny orzechowy aromat kaszy. Kolejno przepłucz kaszę wodą i z powrotem umieść w garnku. Do kaszy dodaj 1,5 szklanki wrzącej wody i gotuj ją około 20 minut na małym ogniu.
  3. Masło orzechowe oraz mleko „zblenduj” razem na gładką masę. Do masy dodaj ksylitol oraz ugotowaną kaszę jaglaną. Ponownie wszystko razem zblenduj na gładką, aksamitną masę.
  4. Gotowy krem podziel na pół.
  5. Do połowy kremu dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
  6. W 4 pucharkach umieść najpierw masę ciemną, a następnie jasną. Dodaj posiekane orzechy laskowe.
  7. Deser wstaw do lodówki na około 2 godziny.
  8. Rozkoszuj się smakiem 🙂

Wartość odżywcza na 1 porcje:

Energia: 453 kcal

Białko: 16,6 g

Tłuszcz: 26,6 g

Węglowodany: 49,3 g