PAPRYKA FASZEROWANA MIĘSEM I RYŻEM - Dietetyk Poznań

PAPRYKA FASZEROWANA MIĘSEM I RYŻEM

PAPRYKA FASZEROWANA MIĘSEM I RYŻEM
 
Składniki na 1 porcję:
 
1 papryka 150 g
mięso z piersi indyka 100 g
cebula 30 g
koncentrat pomidorowy 6 g
olej rzepakowy 2 g
pietruszka liście 4 g
ryż biały 36 g
ser, gouda 20 g
 
Sposób przygotowania:
 
Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie, ok. 10 – 15 minut lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelni na oliwie zeszklić pokrojoną cebulę, dodać starty czosnek, po chwili włożyć zmielone mięso i dokładnie obsmażyć. Jeśli mielimy sami mięso najlepiej zmielić je od razu z surową cebulą, natką i czosnkiem, całość wyłożyć na patelnię i dokładnie obsmażyć.
Mięso doprawić solą (ok. 2/3 łyżeczki), pieprzem, dodać przyprawy: tymianek, czerwoną paprykę i kurkumę oraz połowę suszonego oregano. Dodać koncentrat pomidorowy oraz natkę, smażyć przez ok. 2 minuty.
Dodać odcedzony ryż, wymieszać i podgrzewać przez ok. minutę. Odstawić z ognia. Po lekkim przestudzeniu dodać jajko i wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Papryki przekroić na połówki (postawić pionowo na desce i przekroić pionowo). Usunąć nasiona. Wnętrze doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Wypełnić farszem, na wierzchu położyć plasterek pomidora, doprawić solą i resztą suszonego oregano. Wstawić do piekarnika, do naczynia wlać ok. 1/2 szklanki wody i piec przez 35 minut.
Na każdej papryce położyć plasterek sera lub starty ser i zapiekać jeszcze przez ok. 5 – 10 minut, aż ser będzie roztopiony lub również zrumieniony.
 
Energia: 343,6 kcal
Białko: 29,8 g
Tłuszcze: 8,4 g
Węglowodany: 41,8 g
Błonnik: 4,8 g