Burger roślinny – bardzo szybki w przygotowaniu

Burger roślinny – bardzo szybki w przygotowaniu

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI:
– Bułka dowolna ( u mnie bio bułka owsiana z Lidla)
– burger roślinny z firmy ” Dobra kaloria”
– pomidor 30 g ( plaster)
– ogórek kiszony 30 g ( kilka plasterków)
– kiełki rzodkiewki 10 g ( mała garstka)
– sałata dowolna ( u mnie masłowa)
– koncentrat pomidorowy 13 g ( 1 łyżeczka)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Bułkę podpiecz w opiekaczu lub w piekarniku ( dosłownie 4 minuty na 220 stopni żeby tylko się delikatnie podpiekła). ” Mięso” na burgery odpakuj i podpiecz na suchej patelni po 3 minuty z każdej strony. W tym czasie umyj warzywa i pokrój w plasterki. Bułkę posmaruj koncentratem pomidorowym, nałóż na nią ” mięso” oraz warzywa. Gotowe 🙂

Można według uznania przygotować jakiś domowy sos np. czosnkowy na bazie jogurtu czy tzatzyki.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA 1 PORCJI:

ENERGIA 530 kcal
BIAŁKO 31,7 g
TŁUSZCZE 23,2 g
WĘGLOWODANY 49,6 g

Posted on: 7 maja 2020admin