Carpaccio z buraka z mozzarellą

dietetyk Poznan

Potrzebne składniki:

  • burak 300 g ( 1 sztuka)
  • mozzarella 60 g ( pół kulki)
  • kiełki ( u mnie brokułowe akurat) 20 g ( garstka)
  • słonecznik 15 g ( łyżka)
  • oliwa z oliwek 8 g ( łyżka)

Sposób przygotowania:

Buraki obieramy i zawijamy w folię aluminiową. Kropimy odrobiną oliwy (pół łyżki). Pieczemy mniej więcej 40-45 minut w temperaturze 190 stopni. Pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie kroimy w plastry, układamy mozzarellę, posypujemy kiełkami i podprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Skrapiamy połową łyżki oliwy i przyprawiamy solą i pieprzem.

Składniki odżywcze:

Energia: 434 kcal

Białko: 24,1 g

Tłuszcze: 26,3 g

Węglowodany: 33,5 g

Błonnik: 7,7 g


Poradnia dietetyczna Balance Sylwia Rozenkop-Nowaczyk
ul. Wybickiego Józefa 12
60-148 Poznań
tel: 725442990

dietetykbalance@gmail.com
NIP: 7891746956
Numer REGON: 362143153

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
GOOGLE
YOUTUBE
LINKEDIN
Instagram