Ciasteczka migdałowo-gryczane z gorzką czekoladą

dietetyk poznań

Potrzebne składniki: ( z tego przepisu powinno wyjść około 20 ciastek)

  • Mąka gryczana – 1 1/3 szklanki
  • Migdały zmielone na mąkę – 1 szklanka
  • Miód – 4 łyżki
  • Jajko
  • Dojrzały banan
  • Gorzka czekolada – pół tabliczki (50g)

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekaj na dość drobną kosteczkę.
  2. Migdały zmiksuj na mąkę.
  3. Banana zblenduj na gładką masę.
  4. Wszystkie składniki połącz i wyrób ciastko.
  5. Na blaszce wyłóż papier do pieczenia i uformuj ciasteczka.
  6. nastaw piekarnik na 160 stopni i piecz ciasteczka około 20 – 25 minut.

Składniki odżywcze na 1 ciastko:

energia: 280 kcal

Białko: 2,6g

Tłuszcze: 3,8 g

Węglowodany: 15,5 g

błonnik: 1,6 g

Być może ciastka nie mają najmniej kalorii natomiast wiemy co jemy, ponadto dostarczają dużo błonnika, witamin i składników mineralnych. Bez wahania możemy powiedzieć, że jest to zdrowy deser i fajna alternatywa na “kupne pieguski”.

SMACZNEGO !!!!


Poradnia dietetyczna Balance Sylwia Rozenkop-Nowaczyk
ul. Wybickiego Józefa 12
60-148 Poznań
tel: 725442990

dietetykbalance@gmail.com
NIP: 7891746956
Numer REGON: 362143153

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
GOOGLE
YOUTUBE
LINKEDIN
Instagram