Ciasto ze śliwkami na jogurcie

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • mąka pszenna typ 550 130 g
  • mąka gryczana 130 g
  • jaja kurze 2 sztuki
  • jogurt naturalny 300 g
  • śliwki 300 g
  • proszek do pieczenia łyżeczka
  • olej rzepakowy 60 g
  • ksylitol 100 g

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni (góra dół).
  2. Śliwki umyj, przekrój na połówki i usuń pestki.
  3. Jajka zmiksuj na puszystą masę. Powoli dodawaj ksylitol ciągle miksując.
  4. Dodaj jogurt, i olej i dalej miksuj.
  5. Na koniec dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem i zmiksuj masę na małych obrotach.
  6. Przelej masę do formy , na wierzch ułóż połówki śliwek
  7. Piecz w piekarniku przez 40 minut.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA 1 PORCJI ( CAŁE CIASTO PODZIELIŁAM NA 8 KAWAŁKÓW)

ENERGIA: 255 kcal

BIAŁKO: 7,1 g

TŁUSZCZE: 9.8 g

WĘGLOWODANY: 41,7 g

BŁONNIK: 2,5 g

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
GOOGLE
YOUTUBE
LINKEDIN
Instagram