
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- mąka pszenna typ 550 130 g
- mąka gryczana 130 g
- jaja kurze 2 sztuki
- jogurt naturalny 300 g
- śliwki 300 g
- proszek do pieczenia łyżeczka
- olej rzepakowy 60 g
- ksylitol 100 g

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Nastaw piekarnik na 180 stopni (góra dół).
- Śliwki umyj, przekrój na połówki i usuń pestki.
- Jajka zmiksuj na puszystą masę. Powoli dodawaj ksylitol ciągle miksując.
- Dodaj jogurt, i olej i dalej miksuj.
- Na koniec dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem i zmiksuj masę na małych obrotach.
- Przelej masę do formy , na wierzch ułóż połówki śliwek
- Piecz w piekarniku przez 40 minut.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA 1 PORCJI ( CAŁE CIASTO PODZIELIŁAM NA 8 KAWAŁKÓW)
ENERGIA: 255 kcal
BIAŁKO: 7,1 g
TŁUSZCZE: 9.8 g
WĘGLOWODANY: 41,7 g
BŁONNIK: 2,5 g