DOMOWA TORTILLA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI

POTRZEBNE SKŁADNIKI NA 1 SZTUKĘ

NA TORTIILLĘ”

  • woda 20 g
  • mąka gryczana lub inna 37 g
  • olej rzepakowy 2 g ( 1/4 łyżki)

NA NADZIENIE:

  • pasta wawrzyniec hummus z pestkami dyni i słonecznika 30 g
  • mięso z piersi kurczaka 50 g
  • kiełki rzodkiewki 20 g
  • pomidor czerwony 60 g
  • ogórek konserwowy 20 g
  • roszponka 25 g

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Tortille – potrzebne składniki (na 8 placków)

Przygotuj:

  • 160 ml gorącej wody,
  • 2 szklanki maki pszennej,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczyptę soli.


W misce wymieszaj mąkę z solą i wodą. Dodaj olej. Zagnieć ciasto (około 5 minut) i odstaw na kilkanaście minut w misce przykrytej czystą ściereczką. Podziel ciasto na 8 równych części. Z każdej z nich zrób kulkę i rozwałkuj (na grubość około 1-2 cm). Placki nie muszą być idealnie okrągłe. Jeśli placki za bardzo się kleją, podsyp je odrobiną mąki.
Smaż placki na suchej patelni z powłoką non-stick około 30 sekund na każdej stronie. Na tortilli mogą pojawiać się bąble powietrzne – to normalny proces. Zdejmuj placki z patelni, gdy lekko się zarumienią. Nie trzymaj ich zbyt długo na patelni, ponieważ wtedy staną się suche i kruche!

Gotowy placek posmaruj hummusem, ułóż warzywa i wcześniej upieczonego, pokrojonego w kostkę kurczaka.

Zawiń – to jest najtrudniejsze 🙂

WARTOŚĆ ODŻYWCZA 1 SZTUKI:

ENERGIA: 309 kcal

BIAŁKO: 20 g

TŁUSZCZE: 10,3 g

WĘGLOWODANY: 37,7 g

BŁONNIK: 5,6 g