Frytki z warzyw

Frytki z warzyw:

Potrzebne składniki:

  • marchew 100 g ( 1 sztuka)
  • pietruszka, korzeń 50 g ( 1 sztuka)
  • batat 100 g ( mała sztuka)
  • ziemniak 100 g ( mała sztuka)
  • majonez lekki łyżeczka
  • jogurt naturalny 2 łyżeczki
  • sok z cytryny
  • czosnek ( 1 ząbek)
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła greckie

Sposób przygotowania:

Warzywa obierz, umyj i pokrój na frytki. Na blaszce do pieczenia rozłóż papier i poukładaj warzywa. Przypraw ( sól, pieprz, zioła greckie). Upiecz w piekarniku na 160 stopni przez około 30 minut.
Podawaj z sosem czosnkowym.


Sos czosnkowy: zmieszaj jogurt z majonezem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sok ze świeżej cytryny, sól, pieprz.

Wartość odżywcza:

energia: 333 kcal

białko: 8,4 g

tłuszcze: 11 g

węglowodany: 58 g

błonnik: 11,7 g

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
GOOGLE
YOUTUBE
LINKEDIN
Instagram