Jogurt naturalny, grecki czy typu greckiego?

Coraz większy wybór jogurtów wprowadza konsumentów w zakłopotanie. Jaki jogurt wybrać i co będzie korzystniejsze dla naszego zdrowia. Czy powinnam kupić jogurt naturalny czy grecki, a może jogurt typu greckiego? A może nie ma to znaczenia, który z nich wybiorę?

Na początek odpowiedzmy sobie na pytanie czym jest jogurt?

Jogurt otrzymuje się z mleka pełnego, częściowo lub całkowicie odtłuszczonego, zagęszczonego lub regenerowanego z proszku, poddając je fermentacji przy użyciu szczepów bakterii Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Mogą być również stosowane szczepy Bifidobacterium i Lactobacillus acidophilus. Bakterie te powodują fermentację laktozy i gęstnienie masy. Powstający w trakcie procesu kwas mlekowy jest naturalnym konserwantem. Konsystencja jogurtu zależy od rodzaju szczepów bakterii użytych przy produkcji.

Jaka jest zawartość białka w jogurtach typu greckiego ?

Jogurt typu greckiego jest bardziej gęsty niż jogurt tradycyjny natomiast nie tylko to je różni. Jogurt typu greckiego ma wyższą zawartość białka i wynika to z  procesu produkcyjnego, który polega na odsączeniu części serwatki z jogurtu naturalnego po zakończeniu procesu koagulacji.

Jaka jest zawartość tłuszczu w jogurtach typu greckiego ?

Kupując jogurt grecki należy zwrócić uwagę na to ile mają tłuszczu ponieważ ta zawartość może wynosić nawet do 10% – wynika to ze specyfiki procesu produkcyjnego. Jednak na półkach sklepowych znajdziemy także jogurty typu greckiego o obniżonej ilości tłuszczu do 3 % lub odtłuszczone.

Czym się różni jogurt typu greckiego od jogurtu greckiego ?

Jogurt grecki to jogurt , który został wyprodukowany na terenie Grecji. Inne kraje mogą produkować jogurty typu greckiego natomiast nie mogą nazwać tego jogurtu greckim ponieważ wprowadzałoby to konsumenta w błąd. Prawodawstwo unijne oraz nasze przepisy krajowe nie definiują produktu takiego jak „jogurt typu greckiego” lub „jogurt w stylu greckim”, Grecy natomiast w swoich przepisach krajowych zdefiniowali jakie warunki musi spełniać jogurt, aby mógł zostać nazwany jogurtem greckim.

Podsumowując

Czy lepszy jest jogurt czy jogurt grecki musicie zdecydować sami. Oba produkty mają swoje walory: sporą ilość białka, wapnia, pożytecznych bakterii probiotycznych. Warto jednak być wyczulonym na skład produktów dostępnych w sklepach. Wielu producentów niestety dodaje do jogurtów mleko w proszku.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
GOOGLE
YOUTUBE
LINKEDIN
Instagram