Kurczak curry z marchewką i papryką

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • mięso z piesi kurczaka 100 g
  • papryka czerwona ( można użyć różnych kolorów) 75 g
  • makaron ryżowy ( do dań rajskich) 50 g
  • marchewka 35 g ( 1/3 sztuki)
  • pietruszka, liście 2-3 łyżki
  • mleczko kokosowe 100 g ( 1/4 puszki)
  • olej rzepakowy 5 g ( łyżeczka)

POTRZEBNE PRZYPRAWY:

  • sól
  • pieprz
  • curry
  • papryka słodka
  • papryka słona

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.Mięso z piersi kurczaka pokroić w paski.

2.Na patelnię wlać 1 łyżeczkę oleju i usmażyć na niej mięso.

3.Dodać cebulę i dusić jeszcze 3 minuty.

4.Kolejno dodać marchewkę pokrojoną w cienkie słupki, dusić 10 minut i dodać paprykę pokrojoną w ten sam sposób.

5.Całość zalać mleczkiem kokosowym.

6.Przyprawić solą, pieprzem, curry, papryką ostrą.

7. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.

8. Na talerzu ułożyć makaron, zalać gotowym sosem i obficie posypać posiekaną natką pietruszki.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA ( na 1 porcję)

ENERGIA: 574 kcal

BIAŁKO: 27,7 g

TŁUSZCZE: 25,2 g

WĘGLOWODANY: 61,2 g

BŁONNIK: 4,7 g

Danie jest dość kaloryczne. Dla osób na diecie redukcyjnej proponuję zredukować ilość mleczka kokosowego do 50 g na porcję.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
GOOGLE
YOUTUBE
LINKEDIN
Instagram