MAKARON Z ŁOSOSIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I SZPINAKIEM

MAKARON Z ŁOSOSIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I SZPINAKIEM

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • łosoś, świeży 150 g ( 1 porcja)
  • szpinak 25 g ( garść)
  • ricotta 20 g ( 1 łyżka)
  • oliwa z oliwek 5 g ( 1 łyżeczka)
  • suszone pomidory w oleju 60 g ( 3 sztuki)
  • czosnek 6 g ( 2 ząbki)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.Makaron ugotować w osolonej wodzie.

2.Szpinak opłukać i osuszyć.

3.Odciąć skórę z łososia, pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano.

4. Na dużej patelni wylać olej lub oliwę, dodać starte ząbki czosnku i chwilę podsmażać mieszając drewnianą łyżką.


5. Dodać łososia i delikatnie obsmażyć go z każdej strony. Dodać pokrojone suszone pomidory, doprawić solą i pieprzem.

6.Dodać ricottę i wymieszać, powstanie lekki sosik. Makaron odcedzić i włożyć z powrotem do garnka, postawić na małym ogniu. Dodać szpinak i wymieszać, następnie dodać zawartość patelni i delikatnie wszystko przemieszać.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

ENERGIA: 760 kcal

BIAŁKO: 45 g

TŁUSZCZE: 38 g

WĘGLOWODANY: 62 g

Posted on: 22 stycznia 2020admin