Pierogi leniwe

POTRZEBNE SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 200 g twarogu półtłustego lub tłustego
  • 1 jajko (osobno żółtko i białko)
  • pół szklanki mąki pszennej lub innej dowolnej
  • pół opakowania cukru wanilinowego (8 g)
  • ksylitol łyżeczka
  • masło ekstra 1 łyżka
  • cynamon

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Twaróg rozgnieść widelcem. Dodać żółtko, mąkę, cukier wanilinowy i ubitą pianę z białka. Masa może się lepić, ale im mniej mąki dosypiemy, tym lepiej. Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką pszenną, uformować wałeczek, lekko spłaszczyć. Nożem odkrajać kawałki, wrzucać na lekko posolony wrzątek, gotować chwilę do wypłynięcia.

Podawać z roztopionym masłem, posypane grubym cukrem lub u mnie ksylitolem i cynamonem, lub jak lubicie.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA 1 PORCJI

ENERGIA: 348 kcal

BIAŁKO: 26 g

TŁUSZCZE: 11,8g

WĘGLOWODANY: 36,4 g

Poradnia dietetyczna Balance Sylwia Rozenkop-Nowaczyk
ul. Wybickiego Józefa 12
60-148 Poznań
tel: 725442990

dietetykbalance@gmail.com
NIP: 7891746956
Numer REGON: 362143153

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
GOOGLE
YOUTUBE
LINKEDIN
Instagram