Placuszki z cukinii z twarożkiem

SKŁADNIKI:

  • cukinia 1 sztuka ok. 220 g
  • mąka pszenna 60 g
  • jaja kurze 1 sztuka
  • cebula 1 mała sztuka 80 g
  • czosnek 1 -2 ząbki
  • ser twarogowy chudy 80 g
  • jogurt naturalny łyżka 23 g
  • ogórek konserwowy 2 sztuki 100 g
  • Olej rzepakowy łyżka 10 g

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Cukinię ścieramy na tarce na grubych oczkach – solimy i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie odciskamy nadmiar wody z cukinii, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i formujemy placuszki, które smażymy z dwóch stron na patelni z nieprzywierającą powłoką delikatnie natłuszczonej olejem rzepakowym. Jeśli będzie konieczność dopiec w piekarniku.

TWAROŻEK DO PLACUSZKÓW:

W międzyczasie przygotowujemy ogórkowy twarożek – mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy do smaku.
Składniki na twarożek:
Chudy twaróg – 80 g
Jogurt naturalny – łyżka
Ogórek – sztuka (starty na tarce na grubych oczkach)
Przyprawy do smaku: sól, pieprz

WARTOŚĆ ODŻYWCZA PORCJI ZE ZDJĘCIA ( 3 SZTUKI)

ENERGIA: 173 kcal

BIAŁKO: 11 g

TŁUSZCZE: 4,8 g

WĘGLOWODANY: 24,2 g

Poradnia dietetyczna Balance Sylwia Rozenkop-Nowaczyk
ul. Wybickiego Józefa 12
60-148 Poznań
tel: 725442990

dietetykbalance@gmail.com
NIP: 7891746956
Numer REGON: 362143153

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
GOOGLE
YOUTUBE
LINKEDIN
Instagram