Polędwiczki w sosie kurkowym

SKŁADNIKI:

  • 200 g kurek
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki śmietany 12% lub 18%
  • natka pietruszki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Polędwiczki kroimy w plastry, delikatnie rozbijamy i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem  .
  2. Na patelni, na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju podsmażamy mięso z dwóch stron na rumiano.
  3. Mięso zdejmujemy, a na tej samej patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę.
  4. Dodajemy dokładnie oczyszczone i umyte kurki, podsmażamy przez kilka minut ciągle mieszając.
  5. Podlewamy wodą i dusimy kurki aż woda w znacznym stopniu odparuje.
  6. Dodajemy śmietanę i szybko mieszamy.
  7. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku.

U mnie tak przygotowane polędwiczki podane są z kaszą gryczaną i tartą marchewką 🙂

WARTOŚĆ ODŻYWCZA 1 PORCJI ( bez kaszy i marchewki):

ENERGIA: 216 kcal

BIAŁKO: 26,7 g

TŁUSZCZE: 12 g

WĘGLOWODANY: 0,4 g

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
GOOGLE
YOUTUBE
LINKEDIN
Instagram