Risotto z dynią

Risotto z dynią

POTRZEBNE SKŁADNIKI ( NA 1 PORCJĘ)

 

  • mięso z piersi kurczaka 150g
  • dynia 150 g
  • mleko spożywcze 2 % 75 ml ( 1/4 szklanki)
  • masło extra 5 g ( płaska łyżeczka)
  • cebula 35 g ( pół małej sztuki)
  • ryż arbiorio 50 g ( pół woreczka) 
  • natka pietruszki lub świeża bazylia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

 

  • Pierś z kurczaka pokroić w kosteczkę. Przygotować dynię (obrać i pokroić w kostkę). 
  • Roztopić 1 łyżkę masła w szerokim garnku lub na patelni i dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę. Smażyć na małym ogniu co chwilę mieszając aż cebulka się zeszkli, ale nie będzie zrumieniona, przez około 5 minut.
  • Dodać kurczaka, posolić go i obsmażyć z każdej strony. Dodać pokrojoną w kosteczkę dynię, wymieszać i smażyć przez ok. 1 minutę. Następnie dodać ryż i mieszając podsmażać przez ok. 1 – 2 minuty. Dodać bulion ( około pół szklanki). 
  • Dodać przyprawę curry oraz kurkumę i odparować. Zacząć stopniowo wlewać mleko. Kiedy ryż wchłonie całkowicie jedną porcja płynu, wtedy dodać kolejną. Gotować w ten sposób risotto przez ok. 15 – 17 minut, wlewając kolejne porcje płynu i co chwilę mieszając. Na koniec ryż ma być ugotowany al dente i może pozostać trochę niewykorzystanego bulionu. 
  • Przełożyć na talerz i posypać świeżą natką pietruszki.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA

Energia 470 kcal

Białko 40 g

Tłuszcze 8,3 g

Węglowodany 64 g

Błonnik 5,1 g