Risotto z zielonymi szparagami i kurczakiem

POTRZEBNE SKŁADNIKI

  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1/2 szklanki ryżu do risotto (arborio)
  • 1/4 szklanki białego wina
  • ok. 600 ml bulionu drobiowego
  • 1 pęczek szparagów
  • przyprawy: sól, pieprz, 1/3 łyżeczki kurkumy i ostrej papryki, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • oraz: masło, oliwa extra vergine

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • W garnku na 1 łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz starty na tarce czosnek. Przesunąć je na bok garnka, a w wolne miejsce włożyć 1 łyżkę masła oraz pokrojonego w kosteczkę kurczaka, doprawić go solą oraz pieprzem i obsmażać przez około 3 minuty co chwilę mieszając.
  • Dodać ryż i dokładnie go obsmażyć. Wlać wino i gotować przez kilkanaście sekund aż odparuje, dodać wszystkie przyprawy.
  • Wlewać po około pół szklanki gorącego bulionu i gotować ryż bez przykrycia aż wchłonie większość płynu. Wówczas wlać kolejną porcję bulionu i gotować jak poprzednio. W międzyczasie od czasu do czasu zamieszać. Czynność powtarzać aż ryż będzie ugotowany al dente (w sumie ok. 17 minut). Doprawić solą i pieprzem.
  • Razem z ostatnią porcją bulionu dodać szparagi. Należy je wcześniej umyć. Zielone łodyżki pokroić na plasterki, główki pozostawić w całości.
  • Gotowe risotto odstawić z ognia.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA

ENERGIA: 450 kcal

BIAŁKO: 36,6 g

TŁUSZCZE: 14,6 g

WĘGLOWODANY: 35 g

BŁONNIK: 2,4 g

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
GOOGLE
YOUTUBE
LINKEDIN
Instagram