SERNIK BUDYNIOWY

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • ser twarogowy półtłusty 1 kostka 200 g
  • budyń w proszku 2 opakowania 80 g
  • jaja kurze całe 6 sztuk
  • ksylitol 30 g ( można dać trochę więcej według uznania)
  • sok ze świeżej cytryny
  • mleko spożywcze 100 ml
  • masło 30 g

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.W garnku zagotowujemy wodę i wstawiamy do niego szklaną miskę, tak żeby miska nie dotykała gorącej wody.

2.Dodajemy twaróg, mleko i masło. Mieszamy składniki na gładką masę, ale nie zagotowujemy. Odstawiamy masę na 10 minut.

3.Następnie dodajemy budyń i miksujemy.

4.Do białek dodajemy sok z cytryny i cukier. Ubijamy na sztywną masę.

5.Do naszej masy z twarogiem dodajemy 6 żółtek i mieszamy dokładnie.
w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 160 stopni.

6.Ubitą pianę z białek jaj dodajemy etapami i delikatnie mieszamy.

7.Wykładamy formę papierem do pieczenia. Masę przelewamy do formy i wkładamy do uprzednio nagrzanego piekarnika. na ok 40- 50 minut.

Po 40 -50 minutach wyjmujemy nasz sernik i czekamy aż wystygnie.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA 1 PORCJI ( JA PODZIELIŁAM CIASTO NA 8 PORCJI)

ENERGIA: 170 kcal

BIAŁKO: 9,9 g

TŁUSZCZE: 8,5 g

WĘGLOWODANY: 15,8 g

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
GOOGLE
YOUTUBE
LINKEDIN
Instagram