Skyrnik czyli sernik ze skyrów

SPÓD:

200 g płatków owsianych
150 g banana
15 g kakao
20 g masła (można zastąpić olejem kokosowym)
słodzidło według uznania (u mnie ok. 3-4 łyżki erytrolu)

MASA:

450 g skyru naturalnego (3 opakowania)
400 g mleczka kokosowego ( można dać mniej np 250 g też wyjdzie i będzie mniej tłusty)
20 g żelatyny
słodzidło według uznania (u mnie ok. 7-8 łyżek erytrolu)
opcjonalnie: owoce (borówki, truskawki, maliny, banany itp.), orzechy, wiórki kokosowe, gorzka czekolada (rozpuszczona lub rozdrobniona)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

SPÓD:

Masło rozpuścić w rondelku. Następnie wszystkie składniki połączyć razem, zblednować i wyłożyć na spód formy (21 cm) wysmarowanej olejem kokosowym. Wsadzić do lodówki na czas robienia masy.

MASA:

Przed zmiksowaniem składników zagotować wodę w czajniku (żelatyna powinna być zalewana ciepłą wodą, nie wrzątkiem). Skyr, mleczko kokosowe oraz słodzidło połączyć razem i dokładnie zmiksować. W trakcie miksowania próbować masy i ewentualnie dosłodzić. Przy robieniu truskawkowej/ czekoladowej/ owocowo- orzechowej wersji dodać pozostałe składniki, np. zblendowane owoce, rozpuszczoną czekoladę, Następnie wsypać żelatynę do szklanki i zalać gorącą wodą (ok. 90 g wody, połowa szklanki). Wymieszać dokładnie i odstawić na 2 minuty. Po chwili dodać kilka łyżeczek masy do żelatyny, dokładnie ją wymieszać i całość żelatyny przelać do masy cały czas miksując. Na koniec ewentualnie dodać więcej owoców, orzechów itp. Całość przełożyć na spód oraz włożyć do lodówki na całą noc.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA 1 KAWAŁKA ( JA DZIELIŁAM CAŁE CIASTO NA 8 KAWAŁKÓW)

ENERGIA 290 kcal

BIAŁKO 11.4 g

TŁUSZCZE 12.5 g

WĘGLOWODANY 38.1 g

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
GOOGLE
YOUTUBE
LINKEDIN
Instagram