Spaghetti w sosie pieczarkowo-śmietankowym

Spaghetti w sosie pieczarkowo-śmietankowym

POTRZEBNE SKŁADNIKI

  • makaron do spaghetti 70 g ( garść)
  • mięso mielone z piersi indyka 100 g ( 1/4 opakowania)
  • pieczarki białe 70 g ( 4-5 sztuk)
  • cebula biała 30 g ( pół średniej sztuki)
  • olej rzepakowy 8 g ( 1 łyżka)
  • śmietana 12 % 20 g ( 1 łyżka)
  • pietruszka, liście 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Na patelnie wlewamy łyżkę oleju. Podsmażamy na niej pokrojoną cebulę. Kolejno dodajemy mięso mielone z piersi indyka lub pokrojone w kostkę. Przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości mięsa. Kolejno dodajemy pieczarki. Całość dusimy jeszcze około 5 minut. Dodajemy śmietanę i mieszamy dokładnie. Przyprawiamy solą, pieprzem i innymi dowolnymi przyprawami według uznania. Całość posypujemy obficie natką pietruszki.

 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA

ENERGIA 455 kcal

BIAŁKO 31,8 g

TŁUSZCZE 12,5 g

WĘGLOWODANY 55,3 g

Posted on: 7 maja 2020admin