Zupa krem z cukinii

Potrzebne składniki:

  • cukinia 2 szt
  • ziemniaki 2-3 małe sztuki
  • bulion warzywny 3 szklanki
  • cebula 1 sztuka
  • 1 łyżka masła
  • czosnek 3 ząbki
  • przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz
  • słonecznik 2-3 łyżki ( według uznania)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Umytą i osuszoną cukinię pokrój w kostkę.
  2. Obraną cebulę pokrój na drobną kostkę. Ząbki czosnku pokrój na cienkie plasterki. Ziemniaki obierz, wypłucz, pokrój na kostkę takiej samej wielkości, co cukinię.
  3. W garnku rozgrzej masło z olejem, dodaj cebulę, smaż na średnim ogniu cały czas mieszając, aż zacznie się szklić (czyli 2-3 minuty). Dodaj czosnek i cukinię i często mieszając smaż na dużym ogniu 3-4 minut (cukinia miejscami zacznie się szklić).
  4. Do garnka wlej bulion, doprowadź do wrzenia. Dodaj ziemniaki i gotuj zupę do ich całkowitej miękkości (10-12 minut).
  5. Zmiksuj na gładki krem. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Miksuj przez chwilę, aż wszystkie składniki się połączą.
  6. Zupę przelej do miseczek, posyp pestkami słonecznika.
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
GOOGLE
YOUTUBE
LINKEDIN
Instagram