Zupa z botwinki z jajkiem

POTRZEBNE SKŁADNIKI: ( na ok. 4 porcje zupy)

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 ziemniaki
  • 2 litry bulionu (drobiowego, mięsnego lub warzywnego)
  • 1/2 kg botwinki wraz z buraczkami
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 jajka

PRZYGOTOWANIE

  • Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić na gotujący się bulion i gotować przez ok. 5 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i także dodać do bulionu.
  • Botwinkę dokładnie umyć, liście posiekać, buraczki obrać i posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do wywaru i gotować na wolnym ogniu do miękkości przez kilka minut.
  • Na koniec doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawać z dowolnymi dodatkami.
  • Jaja ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki i dodać do zupy.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA: ( razem z jajkiem)

ENERGIA: 120 kcal

BIAŁKO: 8,6 g

TŁUSZCZE: 5,1 g

WĘGLOWODANY: 14,9 g

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
GOOGLE
YOUTUBE
LINKEDIN
Instagram